Välkommen till Hypersports Paintball

Vad är paintball?

Paintball är en sport som går ut på att deltagarna blir uppdelade i två olika lag ska eliminera spelarna i motståndarlaget genom att träffa dem med paintballkulor, dessa paintballkulor är gelatinskal med en färgad fyllning, som går sönder på träff. Man skjuter med markörer för att avfyra paintballkulorna. Markörer är i Sverige klassade som licensfria luftvapen, som innebär att markörer endast får köpas och ägas av en person som är över 18 år. Därför säljer vi inte markörer till minderåriga, vill man spela som minderårig så får en förmyndare stå för köpet.

Paintball är en av världens snabbaste växande extremsporter, och till skillnad från vad många tror så är det en av de säkraste sporterna som finns. Inom paintball så är detinte i närheten av lika många skador som i till exempel fotboll. Förutom blåmärken, vilket är ganska vanligt inom paintball. Paintball kan spelas både inom och utomhus, även om inomhusanläggningarna i Sverige endast tillhandahåller reballs som bollar, reballs är färglösa gummikulor som återanvänds.

I Sverige så räknas paintball som en lek då paintball inte är en del av det svenska idrottsförbundet. Många i Sverige säger dock att det är en sport, även om det juridiskt sett räknas som en lek. I USA så är denna sport väldigt utbredd med över 30 miljoner utövare.

Inom paintball så finns det hårda krav på säkerhet och följer man dessa krav så är det ingen eller minimal chans att man skulle skada sig själv eller andra. Bland annat så måste man ha en viss utrustning för att vara i närheten av en markör som avfyras. Det som behövs då är en paintballmask av godkänd standard. Alla masker vi säljer är godkända för paintball och är av mycket bra kvalite. Sedan så finns det lagar om vilken utgångshastighet en kula får ha ur pipan på en markör. I Sverige och resten av världen så är den gränsen satt på 300 fot per sekund, eller 91,44 meter per sekund. Denna lag om utgångshastighet finns för att skydda dem som utövar denna sport, då t.ex maskerna är designade för att klara den utgångshastigheten med bra marginal.

Man delar upp paintball i två olika former, spel i recball som innebär spel i skog eller bebyggelse samt speedball, som man spelar på en symetrisk bana där båda lagen har samma förutsättningar. Oftast spelas speedball med hjälp av uppblåsbara värn, så kallade Sup-Air värn. Tävlar man inom paintball så är det spelformen speedball som alltid används. Reglerna som används i svensk tävlingspaintball hämtas oftast från den Europeiska Millenium serien, enligt dessa regler så får endast vissa markörer användas samt har punkter om förbjudna färger på utrustning.

Recball (recreational paintball) eller spel i skogen är sådant spel som har mindre regler runt utrustning och hur det skall spelas. Det är dock lika säkert som allt annat bara man följer säkerhetsföreskrifterna som finns för alla produkter. Allt från spel med kompisarna i skogen till stora spel i bebyggelse räknas i regel till recball. I recball så finns det inga krav på hur markörerna skall se ut eller fungera, det är därför lättare att spela recball med speedballutrustning än tvärt om.

Sedan så har vi reball som nämndes tidigare. Det handlar om spel inomhus där gummikulor används istället för kapslar av gelatin. Detta spel används av många tävlingslag under vintern för att hålla igång träningen. Denna typ av spel är väldigt uppskattad då man brukar få skjuta hur mycket man vill, utan att det kostar något mer, då dessa reballs går att använda om och om igen.

Vi på Hypersports har såklart både platser för att spela både paintball och reball. Kolla in www.spelapaintball.com för mer information angående detta.

 

Om du inte fick svar på din fråga rekommenderar vi att du spanar in våra länkar för mer information. Information runt paintball som sport finns även på Svenska Wikipedia.